Buurtbemiddeling Raalte helpt bij conflict

Buurtbemiddeling_web

“Blij dat we het hebben uitgepraat”

Het is zaterdagochtend 7.00 uur. Met een schok wordt Willem wakker: een deur die dichtslaat en gestommel op de trap. 7.20u: weer een knal, opgewonden kinderstemmen. Weer wakker, en dat na een onrustige nacht, de zoveelste op een rij. Willem voelt z'n hart in zijn keel kloppen. Als hij nog maar even kon slapen... Dat lukt, maar om 7.50u slaat een deur dicht. Bats! Een auto begint te ronken en rijdt weg. Willem zit rechtop in bed: Zo kan het niet langer!

Toename geluid

Willem en Joke zijn op hun rust gesteld, zeker omdat Willem door gezondheidsproblemen slecht slaapt. Sinds een paar jaar wonen Renée en Hans met drie opgroeiende kinderen naast hen. Joke en Willem moesten erg wennen aan de toename van geluid in en om het huis. De eerste tijd was er geregeld contact en was 'geluid door de kinderen' bespreekbaar. Renée en Hans hielden zoveel mogelijk rekening met hun buren. De laatste tijd heeft Joke meerdere keren gevraagd of het in de ochtend wat zachter kon, maar dat werkt vaak maar enkele dagen. Renée en Hans hebben inmiddels wel een beetje genoeg van het 'geklaag'.

Terug naar de zaterdagochtend; Willem is het zat. Hij stampt zijn bed uit. Binnen no-time staat hij bij voordeur van de buren. Met een langaanhoudende druk op de bel laat hij weten dat hij contact wil, en wel nú. Een verschrikte Renée doet open. Daar staat Willem, met stoom uit zijn oren. En daar begon de confrontatie tussen deze buren: De één in alle staten, de ander totaal overrompeld.

Buurtbemiddeling

Via de wijkagent kregen ze de tip om Buurtbemiddeling in te schakelen: onafhankelijke bemiddelaars die het gesprek tussen buren op gang helpen. Joke: “Wij waren eerst sceptisch maar het was prettig om ónze kant van het verhaal te vertellen.” Hans: “Het was eerst best spannend, maar het ging heel gemoedelijk. De bemiddelaars wisten een ontspannen sfeer te creëren. We hebben zelfs kunnen lachen met elkaar!”. Renée: “We waren verrast door het verhaal van Joke en Willem, over wat de overlast met hen doet. En we merkten dat zij ook begrip hadden voor onze ervaring, dat het best pittig is om met drie grotere kinderen steeds rekening met buren te moeten houden. Dat begrip deed veel goed! Het maken van afspraken om in het vervolg beter met elkaar te communiceren ging gemakkelijk. Niet voor niets dat we hier nu met elkaar dit verhaal vertellen.”

Buurtbemiddeling bestaat sinds april 2017 ook in Raalte en is bereikbaar via 0570 – 728003, info@buurtbemiddeling-raalte.nl. Voor meer informatie over de werkwijze: kijk op www.buurtbemiddeling-raalte.nl

 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties