Hamid uit Jemen succesvol bij Disselhorst

Hamid bij Disselhorst metaal

Drie jaar geleden kwam Hamid vanuit Jemen naar Nederland op zoek naar een betere toekomst. Hij  wilde daarom niets liever dan een baan vinden. Vanwege het ontbreken van werkervaring in Nederland, bleek dit lastiger dan gedacht.

Disselhorst Metaal in Raalte was op zoek naar echte vakmensen. Vraag en aanbod kwamen vervolgens bij elkaar in een ontwikkeltraject vanuit de gemeente Raalte, waarbij Hamid de kans kreeg om gedurende zes maanden te werken en te leren. Verbindende schakel Klaas Klein van de gemeente Raalte bracht de twee samen. Voor Hamid voelde het gelijk goed, hij is blij met zijn collega’s en werkgever.

Ook vanuit het bedrijf voelde het gelijk goed. “Het gaat niet alleen om een investering van de medewerker, ook als bedrijf is het een investering in de toekomst. Het vergt van de werkgever in het begin wat extra begeleiding”, vertelt Pascal Slump van Disselhorst Metaal. “De begeleiding gaat verder dan alleen het uitleggen van werkzaamheden. Zo hebben wij in het begin samen de route van zijn huis naar het bedrijf gereden. Maar de extra inspanning levert ook wat op.”

De werkgever is erg tevreden over Hamid. “Hij past er goed tussen en hij werkt hard”. Het harde werken wordt beloond: Hamid krijgt een contract bij het Disselhorst Metaal. Een prachtig resultaat voor zowel werknemer als werkgever! Hamid hoopt nog heel lang bij Disselhorst Metaal te mogen werken, want, zo zegt hij: “Ik leer nog iedere dag.” 

Over het ontwikkeltraject

Klaas Klein is als consulent werk vanuit de gemeente Raalte betrokken bij het ontwikkeltraject. ‘Met het ontwikkeltraject willen we twee dingen bereiken: ondernemers aan kundig personeel helpen en zoveel mogelijk inwoners met een uitkering aan het werk helpen. Doet iemand mee aan het traject? Dan krijgt hij als deelnemer eerst een opleiding van zes maanden bij een werkgever. Tijdens de opleiding houdt de deelnemer zijn uitkering. Ook krijgt hij een kleine vergoeding voor de gewerkte uren.

In zes maanden werken we er samen met de deelnemer aan dat hij niet alleen een vak leert, maar ook weer werkfit wordt. Het gaat dan om weer een werkritme opbouwen, onder leiding werken en taken en opdrachten zelfstandig uitvoeren.’, vertelt Klaas.

Na zes maanden kan de deelnemer, net als Hamid, bij het bedrijf waar hij de opleiding volgt een vaste baan of een aanstelling via het uitzendbureau krijgen. Als er bij het bedrijf waar de opleiding wordt gevolgd geen plek is bemiddelt de gemeente naar een andere werkplek.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties