Jonge mantelzorgers

Opgroeien met de zorg voor een familielid

Er zijn veel kinderen en jongeren die het meemaken: bij je thuis is iemand die extra zorg vraagt, bijvoorbeeld door een psychische of chronische ziekte, een beperking of een verslaving. Het kan gaan om je vader, moeder, broer, zus of ander familielid. Een paar voorbeelden:

  • een broer met autisme
  • een vader met een verslaving
  • een moeder met borderline
  • een zus met een beperking
  • een broer in een rolstoel

Heb jij één van deze situaties thuis, en je helpt met de zorg? Dan ben je een jonge mantelzorger. Het kan ook zijn dat iemand in je gezin een andere ziekte of beperking heeft, ook dan ben je een jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers helpen thuis mee om het gezin draaiende te houden. Dat gaat niet altijd zonder zorgen.

Is dit bij jou thuis het geval? Dan kan een consulent jou ondersteunen. Deze consulent luistert naar je verhaal en helpt je door met jou te praten. Ook zijn er bijeenkomsten waar je met andere jonge mantelzorgers kunt praten over verschillende onderwerpen zoals emoties, grenzen stellen en het kennen van je eigen kwaliteiten. Voor meer informatie kijk op de website van Evenmens of Carrinova.

Ook op het provinciale platform voor jonge mantelzorgers vind je veel informatie.

 

Bij u in de buurt

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties