Kom uit je schuld, zonder schaamte!

Kom uit je schuld

“Veel mensen denken: je moet eerst diep in de shit zitten, voor je hulp kunt krijgen. Dat is niet zo. Zelf raakte ik door mijn psychoses steeds verder in de schulden en zwierf ik uiteindelijk over straat. Nu help ik mensen om te voorkomen dat het zover komt.”

Anneke Sweep (40) werkt nu als ervaringsdeskundige bij een opvangstichting. Ze helpt mensen die te maken hebben met psychiatrische problemen, schulden, armoede en dakloosheid.

Studeren en rood staan
Annekes eigen financiële problemen beginnen eind jaren negentig. Ze leent 3000 gulden van de bank, om een laptop te kopen voor haar studie Geschiedenis. “Ik studeerde graag en goed. Maar mijn psychoses gooiden roet in het eten. Ik was ook eigenwijs. Als ik een jaar niet had gehaald, dan begon ik aan een nieuwe studie. Alleen, ik maakte nooit iets af.”    

De weg kwijt
Op haar dertigste komt ze in een heel zware psychose terecht. “Mijn schulden waren inmiddels opgelopen tot 35 duizend euro. Ik betaalde rekeningen verkeerd, ik maakte rekeningen kwijt, mijn relatie met Bianca, mijn vriendin, stond op springen.” Door de opgelopen schulden dreigen Anneke en Bianca uit hun huis te worden gezet. “Alles stond op mijn naam. Ik heb toen de woning aan Bianca gegeven en ben vrijwillig dakloos geworden. Ik wilde mijn verantwoordelijkheid nemen.”

Angst voor de postbode
De GGZ vindt haar situatie niet ernstig genoeg om haar te laten opnemen. Totdat ze – omdat ze blijft aandringen – toch terecht kan in een beschermd wonen-traject voor mensen met psychiatrische en verslavingsproblemen. Anneke: “In twee jaar is toen alles opgelost. Ik kreeg betere medicatie en begeleiding. Mijn schulden werden aangepakt. En dankzij relatiebemiddeling konden Bianca en ik bij elkaar blijven”.

Situatie accepteren
Tegen iedereen die ze helpt, zegt ze: “Je moet je nergens voor schamen. Het kan iedereen overkomen. Het overkwam mij, het overkwam een oud-directeur die ik heb geholpen. Toen het nog goed ging, verdiende hij 150 duizend euro per jaar. Toen ik hem hielp, moest hij zelfs van zijn daklozenuitkering nog alimentatie betalen”. 

Wees er vroeg bij
“Mijn advies: betrek betrek iemand bij je situatie die je goed kent. Neem samen je vaste lasten en je abonnementen door. Vaak kun je het dan al rechttrekken. Of ga naar het schuldhulploket van je gemeente. Veel mensen denken dat je minimaal 10.000 euro rood moet staan, voordat je hulp kunt inroepen. Dat is niet zo. Wees er vroeg genoeg bij!”

Meer weten over hulp bij schulden? Ga naar www.komuitjeschuld.nl of neem contact op met de gemeente Raalte: www.raalte.nl / (0572) 34 77 99.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties