Statushouder Min Min en Raalter bedrijf Oxycom vinden elkaar

Min Min2

Min Min Aung kwam in februari 2015 van zijn geboorteland Birma naar Nederland. Een moeilijke periode brak aan. Integreren in een nieuw land waarvan je de taal niet beheerst en waar je niemand kent. Inburgeren terwijl je nog worstelt met de enorme omslag die je leven heeft gemaakt. Toch lukte het Min Min om van zijn leven in Nederland een succes te maken. Begin dit jaar vond hij een baan bij het Raalter bedrijf Oxycom. Van beide kanten klikt het. Min Min is er dan ook apentrots op dat hij onlangs een jaarcontract heeft gekregen: “Ik kan het nog altijd bijna niet geloven!”

In Birma was Min Min metselaar. In overleg met Daniëlle Poppe van Eriswerk.nl is hij verder om zich heen gaan kijken. “Het vak van metselaar kende hij”, vertelt Daniëlle . “Dat was iets vertrouwds, maar of het nou echt was wat hij wil? Toen ik met hem sprak kwam ik erachter dat Min Min erg handig is en heel graag wil leren.”

Kennismaking met Oxycom
Vervolgens kwam Oxycom naar voren. “Ik wist dat ze daar een vacature hadden voor montagewerk. En ik wist ook dat de werksfeer en begeleiding daar erg goed zijn. Dat is enorm belangrijk.” Min Min ging op gesprek, kreeg een rondleiding en vroeg daarna meteen: “Wanneer kan ik beginnen?” Met deze opmerking scoorde hij punten en hij kon dan ook meteen aan de slag.

Open houding
Min Min: “Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Oxycom. Ik werd meteen opgenomen in de groep. De begeleiding is erg goed. Als ik vragen heb, kan ik bij collega Joop terecht.  Hij legt alles heel rustig en duidelijk uit. Verder stel ik mezelf zo open mogelijk op richting collega’s. Ik luister goed en stel vragen als ik iets niet snap”.

Raffaela Cerrato van Oxycom prijst de houding van Min Min. “Door de manier waarop hij zicht opstelt, zijn de collega’s bereid hem voort te helpen. Min Min maakt echt deel uit van het team. Laatst heeft hij zelfs Birmees gekookt voor alle collega’s. Dat werd erg gewaardeerd.”

Behalve op werkgebied krijgt Min Min ook op privévlak begeleiding. Namelijk van Maarten Broeks. Hij richt zijn begeleiding op het creëren van stabiliteit binnen het privéleven en bracht Min Min in contact met Eriswerk.nl.

Enorme groei
Daniëlle van Eriswerk.nl vindt het opvallend hoe Min Min is gegroeid. “De eerste keer dat ik hem zag, was hij onzeker. Hij vond het best spannend om bij een nieuw bedrijf aan de slag te gaan met allemaal nieuwe collega’s. En moet je hem nou eens zien. Voor me zit een vrolijke man met zelfvertrouwen. En, net zo belangrijk, zit daarnaast een tevreden werkgever. Raffaela: “Min Min leert niet alleen van ons, maar wij ook van hem. Hij geeft ons een inkijkje in zijn cultuur en dat is erg waardevol”.   

Delen van succesverhalen
De gemeente Raalte vindt het belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen op een baan. Inmiddels zijn er meerdere succesverhalen. Door deze te delen, hoopt de gemeente ook andere bedrijven te motiveren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Dit gebeurt mede naar aanleiding van de schriftelijke vragen van Mark Kampman, raadslid in de gemeente Raalte, die daarin aandacht vroeg voor bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen om aan het werk te komen.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties