Zelfregiecentrum Raalte, wie kan daar terecht en waarvoor?

Zelfregiecentrum

…een vraag die we regelmatig krijgen. Hoog tijd om onszelf eens voor te stellen en wat meer informatie te geven over het Zelfregiecentrum en wat daar te doen is!
Wij zijn Fieke en Lisanne, coördinatoren van het zelfregiecentrum (ZRC) in Raalte. De Zelfregiecentra in Raalte en Deventer zijn onderdeel van Vriendendiensten; een stichting die zich richt op mensen met een psychische kwetsbaarheid die wonen in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte of Voorst.

Onze drie (Vrienden)diensten zijn:
- Maatjesactiviteiten
- Onafhankelijke ggz-cliëntondersteuning
- Zelfregiecentrum in Deventer en in Raalte

De maatjesactiviteiten en onafhankelijke GGZ-clientondersteuning zijn er specifek alleen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De zelfregiecentra zijn er daarentegen voor iedereen!

Een dag in het zelfregiecentrum Raalte
Op maandag en woensdag van 09.00-16.00 zijn we geopend en op dit moment maken er gemiddeld ongeveer 30 mensen per dag gebruik van het ZRC. Dit zijn mensen met allerlei verschillende achtergronden (GGZ, LVB, NAH, buurtbewoners, mensen met migratie-achtergrond) en van verschillende leeftijden. Deze unieke mix van bezoekers is een heel mooie afspiegeling van de samenleving.

Iedere bezoeker vervult zijn of haar eigen rol in het centrum en doet datgene waar hij goed in is of in kan worden, waar hij van groeit en blij van wordt en waar hij voldoening uit haalt. Dit maakt dat het centrum meer is dan een plek waar je leuke activiteiten kunt doen en/of mensen kunt ontmoeten; het is een plek waar je je jezelf (weer) kunt leren kennen en ontwikkelen en waar je eigenwaarde kan groeien. Waar je activiteiten kunt doen die bijdragen aan het herstellen van je (psychische) problemen. Het is een plek waar je gezien wordt als mens en wat jou bijzonder maakt. Je hebt geen indicatie nodig en je hoeft geen doelen te stellen; je doet dat waar je zin in hebt en waar je goed in bent en daarvoor wordt je gewaardeerd. Iedereen heeft een eigen motivatie om te komen: de één vindt het fijn om de dag te starten met een kop koffie, de ander komt specifiek om een activiteit of een klus te doen en weer een ander komt lekker de hele dag voor de sociale contacten.  En ook dat wordt door iedereen geaccepteerd.

In praktijk betekent dit dat de mensen die naar het centrum komen zelf de activiteiten bedenken en organiseren en de praktische taken onderling verdelen. Denk hierbij aan boodschappen doen, koken, samen eten, opruimen en elkaar helpen. En het belangrijkste…mensen zijn ook zelf verantwoordelijk voor de sfeer.

Onze rol als coördinator
Het unieke van het ZRC is dat het draaiende wordt gehouden door de bezoekers zelf. Als coördinatoren zijn we dienend aan dit proces en ondersteunen we op verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is dat we mensen ondersteunen bij hun activiteiten. Veel bezoekers hebben nog nooit eerder iets georganiseerd en wij helpen hen met het uitwerken van hun ideëen. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het centrum, door mensen bijvoorbeeld actief te benaderen als er klusjes gedaan kunnen worden. Dit alles doen we in gelijkwaardigheid, dus ook wij doen praktische klussen als koffie zetten of vuilniszakken vervangen.

Een andere belangrijke rol voor ons als coördinator is mensen helpen om hun plek binnen het centrum te vinden. Wat vond of vind iemand leuk om te doen? Waar ben of was je goed in? Wil je het liefst iets structureels doen of wil je de kat uit de boom kunnen kijken?
We sluiten aan bij wat iemand nodig heeft en wat iemand zelf wil. Niks moet en er kan een heleboel.

Ook zijn wij er om, samen met de bezoekers, de sfeer te bewaken. Hoe kun je bijvoorbeeld tegen iemand zeggen dat je zijn/haar reactie niet prettig vond? Omdat we veel vaste bezoekers hebben, hebben we tot slot ook een signalerende functie. Zit iemand er niet goed bij? Of zien we iemand langere tijd niet? Dan gaan we in gesprek. Eventueel kan dit kan leiden tot verwijzing naar een huisarts/praktijkondersteuner huisarts/ wijkteam of naar onze ggz-cliëntondersteuning.   

Een keertje komen kijken?
Hoewel we hopen dat bovenstaande informatie een beeld heeft geschetst van ZRC Raalte, blijft tekst natuurlijk ook maar tekst… We willen je dan ook van harte uitnodigen om contact met ons op te nemen als je iemand kent die het leuk zou vinden om naar het zelfregiecentrum in Raalte te komen.
De koffie staat klaar en iedereen is van harte welkom!

Zelfregiecentrum Raalte is open op maandag en woensdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Adres: Kerkstraat 13, Raalte
Contact: 0570-613747 of info@vriendendienstendeventer.nl

Lisanne Goejer & Fieke Bosscher.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties